Vi har lansert samkjøringstjenesten Nabogo i Engerdal og Trysil

Du la kanskje merke til noen som sto med et banner ved Coop Prix i Engerdal eller Joker på Drevsjø i går? De inviterer oss alle til å ta i bruk Nabogo som sparer miljøer for klimautslipp og deg for penger. Jo flere som bruker Nabogo, jo større fleksibilitet oppnår vi. 

Last inn og prøv appen allerede i dag! Du kan bruke QR-koden nederst i artikkelen, eller søk etter nabogo der du vanligvis finner appene dine. Lykke til og god tur!

Vil du vite mer før du kaster deg på, kan du lese videre her: 

Vi er godt i gang med Interreg-prosjektet SITE Mobility. Formålet med prosjektet er å utvikle bærekraftig mobilitet med målbare reduserte klimautslipp. SITE prosjektet gir mulighet til å teste og finansiere løsninger for digitalisering og samordning 

Nabogo er designet for å skape nye mobilitetstilbud på steder der offentlig transport ikke er tilstrekkelig. Det vil være økonomisk, samt en forbedring av mobilitet om de tomme setene i private biler blir en del av løsningen. Ved å kombinere lokal samkjøring med kollektivtransport kan vi gi brukerne en type fleksibilitet som vanligvis bare er tilgjengelig i større byer.

I Nabogo-appen kan du registrere deg som sjåfør og passasjer. Som sjåfør kjører du der du ellers ville ha gjort, f.eks. til jobb eller fritidsaktiviteter. Men du legger inn hvor du kjører og at du er åpen for å ta med passasjerer. Som passasjer går du inn i appen og definerer hvor du vil sitte på. Når mange nok aktører bruker tjenesten vil det da forhåpentligvis være lett å finne en match mellom passasjerens behov og biler å sitte på med. I appen kommer navn på både passasjer og sjåfør opp, slik at begge parter kan velge om de sier ja til turen. Ingen betaling går dirkete mellom de to, men via appen. For passasjeren er de første 10 kilometerne gratis på hver tur, deretter koster det 1 kr per kilometer. Sjåføren får 15 kr for de første 10 kilometerne og deretter 1 kr per kilometer. 

Dette er ikke det samme som en taxi. Sjåførene skal ikke få noen omvei. Det vil derfor i appen være definert noen faste møteplasser. Det er ved disse passasjerene plukkes opp. Kommunene holder på å definere slike møteplasser sammen med Nabogo. Dette arbeidet vil fortsette etter lansering slik at det blir møteplasser der innbyggerne har størst behov. 

Nabogo har integrert kollektivtransport-tilbudet, noe som gjør at brukere av nabogo ser best mulig reise med buss, tog eller bil til enhver tid når de søker i appen. Nabogo jobber også for å bli inkludert i Entur. Innlandet fylkeskommune samarbeider med Site-prosjektet og utreder innføring av Nabogo for flere områder i fylket, vi er pilot, dette er svært positivt med tanke på varig drift av løsningen etter at Site-prosjektet er ferdig. 

Er nå dette trygt?”, kan man kanskje spørre seg? Du har kanskje brukt tjenesten Airbnb? Dette blir noe av det samme. Det er en tillitsbasert løsninger hvor man gir vurderinger av hverandre og på den måten kan stenge ute useriøse aktører. Både passasjer og sjåfør må logge seg på og framstår med fullt navn. Man kan si ja eller nei til turer uten nærmere forklaring. I tillegg gir man hverandre en vurdering basert på stjerner etter i hvilken grad man er fornøyde med samkjøringen. Dine stjerner vil være synlig for andre. Når forespørselen er akseptert, kan sjåføren og passasjeren kommunisere via appen.

Vi håper dere vil bli gode ambassadører for Nabogo slik at vi får mange sjåfører og passasjerer. Det er vi helt avhengig av for at dette skal bli en vellykket tjeneste og et supplement til kollektivtransport og taxi.

Om dere har spørsmål om Nabogo, ta gjerne kontakt med Marthe Dyrud som er delprosjektleder i Site Mobility. Tlf.: 913 30 388, e-post: mardyr@hrpas.no. 
Her kan dere se en video og Nabogo: Nabogo - sådan virker det on Vimeo
Dere kan også lese mer her: Nabogo gjør det lett å kjøre sammen i hverdagen.

Med vennlig hilsen prosjektgruppa for Site Mobility 

Til toppen