Den mektige presten i Rendal, hr Samuel (Mandall) hadde ikke villet anbefale bygging. Da folket fikk vite at de ikke kunne få noen prest, ble bygget revet. Skipet ble til en låve og sakrestiet til en vedskåle.
Etter at fjellfolket var blitt en del av Østerdalens nordlige fjelldistrikters hjelpeprestembedede i 1869, og presten skulle være bofast i granda Engerdal, ble grunnstenen til Engerdal hovedkirke lagt i 1871.
Den første hjelpepresten, Niels O. Skavang, kom her i 1870. På spiret står årstallet 1871, og kirken ble vigslet i 1873. Det var visstnok tømmermann Johan Olsen fra Elverum og Teodor Embretsen Nordvi fra Trysil som stod for tømringen, i tillegg til Tølløv Østli, broren Hans P. Rønning og deres far, Per Thoresen med.
Altertavlen er malt av lærer Peder Haugen fra Haugen i Engerdal, f. 1861. Han var utflyttet til Romedal. Den vakre tavlen viser Jesus stående med et barn. Skriftstedet er malt og har følgende tekst: La de små barn komme til mig. Broren Erik Haugen, f. 1859, var en dyktig håndverker og snekker. Han har brukt sin kunstneriske hånd i det utskårede rammeverket.
Midt i kirken henger en lysekrone, skåret av Hans Sorken med Peter, Jakob og Johannes som står i vinkransen på Moder Jord i miniatyr. Lampetter i engleskikkelse er også Hans Sorkens verk, fra 1953.
De to klokkene i tårnet er i støpejern fra Bochum, Tyskland. Disse klokkene har ringt til høymesse og gudstjeneste i over hundre år. Ved andre kirkelige handlinger brukes bare den ene. Klokkene ble kjørt med hest til Engerdal av Jon Olsen v. Lunde i Trysil. Han var født i 1858 og utvandret til Amerika i 1881.
I 1989 ble det montert er ”kirkeur” på kirketårnet. Det er gitt av en anonym giver.
Engerdal kirke feiret sitt 100 års jubileum i 1973 under Stein Aanderaa, sogneprest.